Moje izkušnje s pridobivanjem cvetnega prahu

Prvi začetki pridobivanja cvetnega prahu pri meni so se začeli pred dvanajstimi leti. Najprej sem si nabavil 10 kos rabljenih zunanjih osmukalnikov različnih tipov. Ker takrat še nisem imel nobenih izkušenj s pridobivanjem cvetnega prahu, sem se kar namučil, da sem pridobil prvi pridelek.
Prve težave so bile že s samo namestitvijo osmukalnikov na panje, uhajanju čebel mimo smukalne mrežice, tako da pridelek ni bil ravno dober. Ampak, če čebelar ne ve, koliko cvetnega prahu lahko prinese ena čebelja družina, se enostavno kar hitro zadovolji s pridelkom. S temi osmukalniki sem vztrajal kakšna tri leta. Po pogovorih s čebelarji, sem kaj hitro doumel, da nimam ravno dobrih osmukalnikov. Zato sem si nabavil 5 kos novih. Jih z težavo namestil na panje in pričel s smukanjem cvetnega prahu. Smukalniki so bili dobri. Nasmukal sem ogromno in povrhu vsega, je bil cvetni prah skoraj brez nečistoč. Sprva sem bil zelo zadovoljen, saj je bil pridelek res lep. Bilo pa je kar nekaj težav. Prva je bila težavna namestitev na panj, druga pobiranje cvetnega prahu, predvsem odstranjevanje in nameščanje predalčkov na osmukalnik, kjer so me čebele skoraj vedno napadale. Najhujše pa je bilo, da je zadeva v celoti splesnela. Predalčke za cvetni prah sploh ni bilo več mogoče očistiti. Z njimi sem delal samo eno leto.
Že naslednje leto sem se priključil k projektni skupini, katera naloga je bila, izboljšati osmukalnik cvetnega prahu. To nam je tudi uspelo in izdelal sem si prve prototipe. Namestitev na panj je enostavna, pritrdi se z eno polzapornico, katera se že nahaja na samem panju za zapiranje naletne deske. Cvetni prah pridobljen iz tega osmukalnika je čist in ga skoraj ni potrebno dodatno čistiti. Kar se mi pa zdi najboljša pridobitev, je pa košarica za cvetni prah, ki je izdelana v celoti iz nerjavne pločevine, je zračna in brez ogljišč, kjer bi se nabirala nesnaga. Na sprednji strani je podaljšana pločevina, ki ščiti cvetni prah neposredni izpostavljenosti soncu in dežju. Zadeva ne plesni in kar je zelo pomembno, enostavno se jo očisti pod tekočo vodo ali pa v pomivalnem stroju.

Potek smukanja

Jaz pričnem s smukanje v začetku meseca maja. Lahko se prične tudi že sredi aprila, vendar jaz rajši prvi cvetni prah pustim čebelam, da imajo boljši in hitrejši razvoj. Priporočljivo je namestiti osmukalnike na celotni čebelnjak. To pa zato, ker v kolikor nimamo nameščenih osmukalnikov na vseh panjih, se lahko zgodi da se panji, kateri nimajo osmukalnikov, pričnejo hitro polniti s čebelami iz panjev, kjer imamo le-te nameščene. To se pojavi le pri pričetku smukanja v nadaljnje pa ni več razlik. Pri meni so nameščene dve vrsti, tretja jih nima.
Osmukalnike namestim na panje na večer, ko so čebele že v panjih. Iz njih odstranim smukalno mrežico, zato da se lažje premikajo skozi njega. Po navadi se čebele naslednji dan, v popoldanskem času, že nemoteno gibljejo skozi osmukalnik, zato jim na večer vstavim smukalno mrežo. Drugi dan, so v košaricah za cvetni prah že prvi manjši donosi cvetnega prahu. V kolikor se čebele na osmukalniku kopičijo in ne prehajajo normalno skozi osmukalnik, jim za krajši čas odstranim smukalno mrežico, tako da se lahko vrnejo v panj.
Osmukan cvetni prah redno pobiram vsak večer, ga po potrebi očistim, zapakiram z varjenjem v vrečke za shranjevanje živil in shranim v zamrzovalno skrinjo. Takšnega svežega največ prodam. Nekaj cvetnega prahu, pa tudi posušim v sušilnici. Košarice za cvetni prah je potrebno redno čistiti. Jaz jih čistim dvakrat tedensko in sicer kar pod tekočo vodo ali pa jih vstavim v pomivalni stroj. Seveda biti morajo izdelane iz materiala, ki se da čistiti.

Smukam le na družinah, ki so zdrave in nimajo poapnele zalege. Družine morajo biti dovolj močne. Do lanskega leta sem smukal le na gospodarnih družinah. Lani pa sem testno preizkušal s smukanjem doma na rezervnih družinah v devet satnih panjih. Pridelek ni bil tolikšen kot prejšnja leta, vendar pa je delo pobiranja cvetnega prahu in čiščenje košaric potekalo veliko lažje, predvsem zato, ker imam družine doma za hišo in mi ni potrebno nikamor drugam hodit. To prakso bom nadaljeval tudi letos.

Priporočila za smukanje

 Smukajte le na zdravih čebeljih družinah, kjer ni poapnele zalege.
 Cvetni prah pobirajte redno vsaj enkrat dnevno.
 Redno čistite košarice za cvetni prah, če je mogoče z tekočo vodo.
 Očiščenega in zapakiranega, svežega takoj shranite v zamrzovalno skrinjo, suhega pa zaprite v primerno zaprto embalažo.
 Za smukanje imejte močne družine.